Vanliga frågor

Du kan bläddra i ämnena nedan för att hitta vad du letar efter.

 • Innan resan
  • Vi erbjuder våra kunder bekvämligheten att boka själv via vår webbplats, men om du behöver hjälp från vårt kundserviceteam så adderas en serviceavgift till din bokning. Denna avgift är nödvändig för att täcka de ytterligare resurser som krävs för att bearbeta och utföra beställningar manuellt. Vi strävar efter att ge utmärkt kundservice och säkerställa en smidig bokningsprocess, och serviceavgiften hjälper oss att uppnå detta mål. Observera att genom att använda vårt onlinebokningssystem kan du undvika denna avgift.

  • När vi skapar en offert så tillkommer det en serviceavgift. Om en betalning missas eller om omfattande ändringar begärs tillkommer en extra offertavgift. Denna avgift är nödvändig för att täcka den extra tid och resurser som krävs för att bearbeta och förbereda en reviderad offert. Vi strävar efter att tillhandahålla snabb och effektiv service till alla våra kunder, och att ta ut en offertavgift hjälper oss att uppnå detta mål.  • Interrail Pass fungerar som en resebiljett som gäller på de flesta europeiska tåg. För att lära dig mer om Passet, läs mer här

  • Detta beror helt på vart du åker. Till exempel har de flesta snabbtåg obligatoriska bokningar, vilket innebär att du måste ha bokat en plats innan du går ombord på tåget. Medan InterCity och regionaltåg vanligtvis har frivilliga- eller inga platsreservationer alls. Du kan enkelt hoppa på tåget med endast ditt Interrail Pass. Reglerna kan också skilja sig åt mellan länder och tågbolag.

  • Den mest betydande skillnaden är komforten, då du oftast får bekvämare sittplatser och extra utrymme i förstaklass. Du kan till och med få tillgång till en lounge i vissa länder när du reser i förstaklass. Om du har ett förstaklass Interrail Pass kan du välja om du vill gå i antingen första eller andraklass. Om du har ett andraklass Pass får du endast resa i andraklass.

  • Välj din ålder baserat på hur gammal du är på det första giltiga datumet för ditt Pass.

  • I sådana fall skriver du Sverige som ditt hemland. Eftersom du har ett utländskt Passnummer måste du ta med ett intyg från en svensk myndighet som bevisar att du faktiskt är bosatt i Sverige.

  • Nej, du har bara en in- och en utresa i ditt hemland.

  • Resedagen sträcker sig från midnatt till midnatt. Under den tiden kan du åka hur många tåg du vill. Alla tåg som överskrider den dagliga tidsfristen räknas som avgångsdagen.


   Exempel:

   19 juli 05:20-09:48 Stockholm Central - Malmö C

   19 juli 10:13-10:49 Malmö C - Köbenhavn H

   19 juli 11:26-16:02 Köbenhavn H - Hamburg Hbf

   19 juli 20:29-07:11 Hamburg Hbf - Muenchen

   = 1 resdag

    

   19 juli 05:20-09:48 Stockholm Central - Malmö C

   19 juli 10:13-10:49 Malmö C - Köbenhavn H

   19 juli 11:26-16:02 Köbenhavn H - Hamburg Hbf

   19 juli 20:29-07:11 Hamburg Hbf - München

   20 juli 09:34-16:19 München - Centrala Bologna

   = 2 resdagar

    

   19 juli 20:29-07:11 Hamburg Hbf - München

   20 juli 09:34-16:19 München - Centrala Bologna

   20 juli 17:07-19:10 Bologna Centrale - Roma Termini

   = 2 resdagar


  • Ja, ditt barn måste ha ett eget Pass. För barn upp till 11 år måste ett Pass köpas tillsammans med en vuxens Interrail Pass. Dessutom måste Barn-Passet aktiveras på samma enhet som Vuxen-Passet.

  • De flesta biljetter i Europa är nu e-biljetter. Detta är väldigt nytt eftersom nästan alla tågbiljetter i Europa för bara ett par år sedan var pappersbiljetter.

   Vissa tågoperatörer använder dock fortfarande pappersbiljetter, som exempelvis Italien och även vissa nattåg. Pappersbiljetterna skrivs ut på ett särskilt värdepapper och skickas med spårbar frakt direkt till kunden.

  • Mobile Pass Number / Pass Number:

   Numret som du kommer använda för att aktivera ditt Interrail Pass. En sexsiffrig kod med både nummer och bokstäver (ex XT502R).

   Pass Cover Number / Verification Number:

   En sifferkombination som startar med ett stort “i”, följt av 8 siffror. Detta är för att reservera platser direkt hos tågoperatörerna (ex I12345678)

   Passport / ID number:

   Detta är numret på ditt Pass eller Nationella ID-kort. Du kan använda dig av båda i Interrail appen.

   Notera att du måste kolla upp vilka länder som tillåter att du reser med Nationellt ID-kort.

   Pin Code:

   Appen kan fråga efter en Pinkod för att du ska verifiera att du är den du utger dig för att vara. Detta är samma autentiseringsmetod du använder för att låsa upp din telefon i vanliga fall.

 • Under Resan
  • Den allmänna regeln är att du får ta med dig två bagage och ett handbagage. Ett bagage kan vara större, till exempel en snowboard, skidor eller en golf bag.

  • Vanligtvis är det inga problem att ta med sina cyklar på tågen i Europa. Tyvärr har vi inte möjlighet att förboka några reservationer för cykeln. Dessa måste köpas lokalt av varje enskild tågoperatör.

  • Biljettkontrollanten skannar din biljetts streckkod och kontrollerar om tåget du är på har lagts till på din biljett. Biljettkontrollanten kan också be att få se ditt Pass eller ID för att verifiera att Passet är ditt.

  • Tågbolaget som orsakat förseningen ansvarar för att du kommer fram till din slutdestination. Blir du försenad ska du få hjälp på plats. Gå till biljettkiosken på tågstationen eller kontakta konduktören.

  • Tågbolaget som orsakat förseningen ansvarar för att du kommer fram till din slutstation. Blir du försenad ska du få hjälp på plats. Gå till biljettkiosken på tågstationen eller kontakta konduktören.

  • Du kanske inte hittar varje resa i appens tidtabell, eftersom inte alla europeiska tåg är en del av samma databas. Om du inte kan hitta din resa, se först till att du har skrivit stationens namn korrekt med samma stavningen som det lokala språket. Om du fortfarande inte kan hitta din resa kommer du att se ett alternativ för att lägga till en resa manuellt. Du kan ange den saknade reseinformationen och spara detta till din resa. Se till att du använder korrekta fullständiga stationsnamn och tågtider, eftersom dessa uppgifter kommer att kontrolleras av biljettkontrollanten. Om du är osäker kan du kontrollera dessa uppgifter på stationen. Om ett tåg är försenat, vänligen ange den initialt planerade avgångstiden.

  • Nej, att lägga till en resa till ditt Pass är inte en reservation. Om reservationer också krävs på din resa måste du boka och betala för en platsreservation separat.

   Biljettkontrollanten kommer att be att få se din platsreservation när du visar din biljett i appen.

   Om platsreservation inte krävs kan du välja valfri oreserverad plats ombord (förutom förstaklass om du har ett andraklass Pass). Att lägga till en resa till ditt Pass betyder alltså inte att du har en tilldelad plats.

  • Om du behöver ta med ditt husdjur på din resa måste du boka direkt via tågoperatören. Vi kan tyvärr inte göra bokningar med husdjur över gränserna.

 • Efter Resan
 • Platsreservation
  • När du bokar platsreservationer för din Interrail resa är det alltid samma pris oavsett ålder.

  • Platsreservationer i Spanien, Storbritannien, Portugal, Östeuropa och Eurostar kan inte bokas via vår webbplats.

  • Vissa tåg, mestadels höghastighetståg, kräver en platsreservation. I de flesta länder rekommenderas platsreservationer. Vissa tågoperatörer har inga obligatoriska platsreservationer; på dessa tåg kan du resa och enbart visa ditt Interrail Pass.

  • Huvudregeln är att nattågen är bokningsbara 180 dagar före avgång och dagstågen 90 dagar före avgång. Vissa länder har en kortare försäljningsperiod.

  • Allmänt talat, nej. Vanligtvis återbetalas inte billigare platsreservationer, som i Danmark, Tyskland, Ungern, Österrike, etc. Dyrare platsreservationer, som biljetter i Frankrike och Italien, har vanligtvis en avbokningsavgift på en viss procentsats. Om du är osäker rekommenderar vi att du letar upp detta i förväg. Inga platsreservationer i Europa kan ombokas. Du måste göra en normal återbetalning och köpa nya biljetter. Så se till att dina resdatum är korrekta.

  • Olika länder har olika regler för vilken ålder ditt barn kan sitta i ditt knä. Den allmänna regeln är upp till fyra år gammal. Så om du har ett barn som är fyra eller yngre behöver du inte köpa en extra sittplats. Men om du ändå vill köpa en extra sittplats till ditt barn måste du beställa ett Interrail Pass för barn, vilket måste göras tillsammans med vuxenpasset.

  • När du reser med ett förstaklass Interrail Pass kan du bo i enkelsängskupéer för förstaklass. Det finns några undantag från regeln där du kan bo i dessa enkelsängskupéer med ett andraklass Pass. På följande kan du resa med ditt andraklass Interrail Pass i en enkelsängskupé:


   Norge: Alla nattåg

   Nederländerna/Tyskland/Polen: Jan Kiepura nattåg

   Tyskland/Österrike/Schweiz/Italien: På alla ÖBB nattåg

   Spanien/Portugal/Frankrike: TrenHotel Lusitania


   I de flesta länder krävs endast ett andraklass Interrail Pass när man reser i en tvåbäddskupé. Här är dock en lista över de länder där undantag görs, och ett förstaklass Interrail Pass krävs för att resa i tvåbäddskupér:


   Estland

   Finland (tåg går till och från Ryssland)

   Frankrike: Har inte enkel- och dubbelkupéer. I Frankrike behöver du en förstaklassbiljett i deras soffa för fyra personer.

   Italien (inrikesresor)

   Lettland

   Moldavien

   Ryssland

   Spanien

   Slovakien (inrikesresor)

   Rumänien (inrikesresor)

   Belarus

   Grekland (inrikesresor)

   Ungern/Tyskland/Österrike: (på MAV-tågen som går mellan Budapest-Berlin / Wien-Berlin krävs ett förstaklass Interrail Pass för både enkel-, dubbel- och trebäddshytter med WC/dusch.)


  • Platsreservationer utomlands kan inte bokas om, så det är viktigt att du är säker på när du åker innan du slutför din bokning.

 • Interrail Mobile Pass
  • Which Railway companies that interrail is Valid on?

   The Interrail pass applies in 33 countries and it is valid with all railway companies participating in this collaboration. Below you´ll find a list of all participating companies and where your interrail pass can be used. Remember that you still might have to purchase a seat reservation for your journey.

   Austria

   ÖBB, plus the private train companies ROeEE/GYSEV, Westbahn and RegioJet, S-Bahn: Vienna and Innsbruck

   Belgium

   NMBS / SNCB

   Bosnia Herzegovina

   ZFBH

   Bulgaria

   BDZ

   Croatia

   HZ

   Czech Republic

   ČD, and private train companies:LEO Express and RegioJet

   Denmark

   DSB, and private train companies: Arriva, DSB S-Tog, DSB-Øresund and Nordjydske Jernbaner.

   Estonia

   Elron

   Finland

   VR and private bus company Net-matkat

   France

   SNCF, Thalys, RENFE-SNCF

   Germany

   Deutsche Bahn (DB) and various private companies (see pdf-document for complete list).S-bahn

   Great Britain

   National Rail and several others, Eurostar, Caledonian Sleeper

   Greece

   Hellenic Train

   Hungary

   MÁV-STARTand private railway company:GySEV/Raaberbahn

   Ireland

   Irish Rail / NI Railways

   Italy

   Trenitalia and Trenord, Leonardo Express (Roma Termini to Fiumicino Airport, only included for 1st class Passes) and Micotra

   Latvia

   Pasažieru Vilciens

   Lithuania

   LTG Link

   Luxembourg

   CFL

   Montenegro

   ŽCG

   The Netherlands

   NS and private railway companies: Arriva (Blauwnet), Connexxion (Breng), Keolis (Blauwnet), Syntus, Veolia, R-net (NS and Qbuzz), Eurobahn (Keolis Deutschland) and DB Regio.

   North Macedonia

   MZ

   Norway

   VY, private company Go-Ahead Norge and Swedish company SJ Norge

   Poland

   PKP and local-government run companies: Koleje Dolnoslaskie and Przewozy Regionalne

   Portugal

   CP

   Romania

   CFR

   Serbia

   SV (Serbian Railways)

   Slovakia

   ZSSK, and private railway companies: LEO Express and RegioJet

   Slovenia

   SZ

   Spain

   RENFE including FEVE

   Sweden

   SJ and private railway companies: Arlanda Express, Arriva, Inlandsbanan, JLT, Krösatågen, Kustpilen, Mälartåg, Norrtåg, Skånetrafiken, Smalsparet Vintage Railway, Tågåkeriet i Bergslagen,  Tågkompaniet, Värmlandstrafik, Västtåg and Västtrafik. Ländstrafiken in Norbotten, Veljekset Salmela, Net-matkat

   Switzerland

   SBB/CFF/FFS, BLS Lake Cruises and various private railway companies: Included railway companies - Discounted railway companies S-bahn in all cities

   Turkey

   TCDD

  • Du har upp till 11 månader på dig från inköpsdatumet att aktivera ditt Mobile Pass - välj din första resdag (startdatum) och ange ditt pass eller ID-nummer.

   Din första resdag är ditt Pass startdatum – du kan välja startdatum i förväg eller när du är redo att aktivera Passet.

  • Du kan avaktivera ditt Pass när som helst innan din första resdag börjar (00:00 CET den dagen). Avboka bara dina resdagar i ‘My Pass’ för att inaktivera ditt Pass. Du kan sedan aktivera ditt Pass igen när du är redo.

  • Gå till App Store eller Google Play för att se vilken version som behövs för att du ska kunna ladda ner appen.

  • Dubbelkolla om tidtabellen har uppdaterats. Annars kan du lägga till din resa manuellt i appen. Om du scrollar ner till botten av planerings-sidan hittar du en knapp som säger ‘Lägg till manuellt.’

  • Om du har några problem som till exempel problem med resdagar, fel namn eller att din telefon blivit stulen, då ska du kontakta appens ägare, interrail.eu. De är dem enda som har behörighet att göra ändringar och har tillgång till ditt Interrail Pass.

   Interrail.eu Support https://www.interrail.eu/en/support

   Som återförsäljare har vi inga verktyg eller befogenheter att göra några ändringar av detta slag.

  • Om du har några problem som till exempel problem med resdagar, fel namn eller att din telefon blivit stulen, då ska du kontakta appens ägare, interrail.eu. De är dem enda som har behörighet att göra ändringar och har tillgång till ditt Interrail Pass.   Interrail.eu Support https://www.interrail.eu/en/support


   Som återförsäljare har vi inga verktyg eller befogenheter att göra några ändringar av detta slag.

  • Om du har några problem som till exempel problem med resdagar, fel namn eller att din telefon blivit stulen, då ska du kontakta appens ägare, interrail.eu. De är dem enda som har behörighet att göra ändringar och har tillgång till ditt Interrail Pass.   Interrail.eu Support https://www.interrail.eu/en/support


   Som återförsäljare har vi inga verktyg eller befogenheter att göra några ändringar av detta slag.

  • Du kan aktivera ditt Pass när som helst fram till din första resdag. Du behöver numret på det pass eller ID du reser med och datumet för din första resdag för att aktivera ditt Pass. För att gå ombord på ditt första tåg måste ditt Pass vara aktiverat och du måste ha en biljett redo i ‘My Pass’.

   Kom ihåg att du kan aktivera ditt Pass för resor när som helst inom 11 månader efter köpet. Om du inte är säker på när du köpte ditt Pass kan du kontrollera din bokningsbekräftelse via e-post.

  • Nej, det går inte att lägga till fler dagar eller länder till ditt Pass. Om du bestämmer dig för att resa längre kan du helt enkelt köpa ett annat Pass och lägga till det på din telefon.

  • Du kan få återbetalning av ditt Mobile Pass så länge det inte har aktiverats. Du kan avaktivera ditt Pass om din första resdag ännu inte har påbörjats.

  • För att resa med ett Interrail Pass måste du kunna visa upp din biljett under resan. Du får en QR-kod som du kan visa biljettkontrollanten. När du registrerar din resa i appen och har lagt till den i ditt Pass kommer det att finnas en QR-kod.

  • Du kan läsa vilka färjor du har rabatt på och hur du bokar dem här.

  • Ja, du kan resa med antingen ett Pass eller ett nationellt ID på Interrail.

  • Nej, du är inte garanterad en plats på tåget med endast ett Interrail Pass. För att vara säker på att få en plats måste du ha en separat platsreservation. Observera att detta även är obligatoriskt för vissa tåg.

  • Du kan se Mobile Pass och platsreservationerna som två komponenter som är beroende av varandra för att kunna fungera. Interrail Pass är resebiljetten och låter dig resa med tåget. Platsreservationen ger dig en plats på tåget. När du har köpt dina platsreservationer får du en separat biljett för detta. Du behöver fortfarande söka efter resan i appen och lägga till den i ditt Interrail Pass. Detta måste göras för varje enskild resa du gör. Till exempel, varje gång du byter tåg börjar en ny resa.

  • Ditt Mobile Pass kontrolleras regelbundet mot vårt system för att säkerställa dess giltighet och förhindra bedrägeri. Därför måste du vara online minst en gång var tredje dag. Vi kommer att skicka ett meddelande till dig 24 timmar innan dina tre dagar är slut så att du kan hitta en internetanslutning. Om du sitter på ett tåg kan det finnas Wi-Fi ombord som du kan använda. Appen uppdateras inte i bakgrunden, så du måste aktivt öppna appen när du hittar en anslutning så att vi kan kontrollera ditt Pass. Anta att du inte har varit online på mer än tre dagar. I sådana fall kommer ditt Mobile Pass att betraktas som inaktivt, och du kommer inte att kunna använda ditt Pass förrän du ansluter till internet och öppnar appen.

  • Ett barnpass måste aktiveras på samma sätt som ett vanligt Pass och kan finnas på en separat enhet. Barnpasset ska alltid ha en egen resa och biljetter för biljettkontrollen på tåget.

   Observera att ett barnpass och ett vuxenpass bör ha samma bosättningsland. Annars kan de inte läggas till på samma enhet.

  • Följande Resenärskategorier Är Tillgängliga:

   1. Vuxen (fullpris)

   2. Ungdom

   3. Barn

   4. Senior


   Vuxen (fullpris)

   Kategorien Vuxen är ett "Fullfare" Pass.


   Ungdom

   Kategorin Ungdom är tillgänglig för resenärer yngre än 28 år den första dagen som deras Pass är giltigt för resor.


   Barn

   Barn 4-11 år kan resa gratis när de reser tillsammans med någon som innehar ett vuxenpass.

   Det kostnadsfria barnpasset är tillgängligt för resenärer från 4 år upp till 11 år den första dagen som deras Pass är giltigt för resor.

   Det kostnadsfria barnpasset måste vara giltigt som medföljande vuxenpass. Detta innebär att barnpasset måste utfärdas för samma kategori, klass och period som det medföljande vuxenpasset.


   Barn yngre än 4 år kan resa gratis och utan Pass om inte en separat sittplats eller säng begärs. I så fall krävs ett separat barnbiljett eller Pass.

   Upp till två barn kan resa gratis med en vuxen. Vuxna som reser med barn behöver inte vara familjemedlemmar, utan endast 18 år eller äldre.

   Det kostnadsfria Child Pass-erbjudandet gäller för upp till två barn per vuxenpass. Om en vuxenpassinnehavare skulle vilja resa med fler än två barn, måste ytterligare ett separat ungdomspass köpas för detta barn eller flera barn.


   Senior

   Ett barnpass har samma giltighet som det medföljande vuxenpasset (t.ex. samma klass, antal resdagar och total giltighet). 


 • Biljetter i Europa
  • Oftast så är det mer prisvärt att köpa ett Interrail Pass och platsreservation (vid behov) om du ska resa långt. Men om ditt resavstånd blir kort föreslår vi att du väljer det vanliga sättet att köpa biljetter.

Hittade du inte vad du sökte?